Showtanssitunnit ovat monipuolisia tunteja, jossa tanssitaan niin uusimpien hittien kuin musikaalimusiikkien vauhdittamana. Showtanssitunneilla tehdään alkulämmittelyt, showtanssin tekniikan harjoitteita, liikkuvia sarjoja ja monipuolisia koreografioita.


Kouluikäiset - nuoret - aikuiset - heels


Kouluikäisten tunnit

Kouluikäisten tunneilla Tuike-tasolla nyky- ja showtanssi ovat yhdistettyinä samalle tunnilla. Nyky- ja showtanssissa on alkeistasolla paljon samoja piirteitä. Tähdet-tasosta eteenpäin tanssija voi valita painottaako nyky- vai showtanssia. Monet tanssijat myös käyvät molemmilla!

Jokaisella ikätasolla on sekä perustason että jatkotason tunteja tarjolla. Tutustu eri tunteihin tarkemmin alta!

Tuike nyky- ja showtanssi 7v+

Show- ja nykytanssiin kuuluvat erilaiset hypyt, piruetit, liikkuvat askelsarjat, tasapainot, improvisaatio ja monipuoliset koreografiat. Ajoittain tunneilla harjoitellaan myös erilaisia välinetaitoja, kuten hyppynarujen, hulavanteiden ja pallojen käyttöä. Lisäksi tunneilla tehdään luovia ja tanssillisia harjoitteita. Tunneilla kehitetään myös liikkuvuutta ja opetellaan kehonhuoltoa lasten ikätaso huomioiden. Tunneilla tanssitaan pääasiassa showtanssimaailman musiikkeihin.

Tuike (7-8 v) nyky/showtanssin alkeet

Tuike nyky/showtanssin alkeet sopii 7–8-vuotiaille tanssijoille, jolla ei ole aikaisempaa kokemusta nyky- ja showtanssista. Tuike alkeet sopii hyvin seuraavaksi tanssitunniksi Taikatanssi (5,5-7v) jälkeen. Edustusryhmien 6–7-vuotiaat Zirkonit tanssivat Tuike alkeistasolla.

Tuike (7-9v) nyky/showtanssin alkeisjatko

Tuike nyky/showtanssin alkeisjatko sopii 7–9-vuotiaille tanssijoille, jotka ovat tanssineet vuoden show- ja nykytanssia tai Taikatanssi (5,5-7v) ryhmässä. Edustusryhmien Topaasit (7-9v) ja intensiiviryhmä Korallien (7-9v) nuorimmat tanssijat tanssivat Tuike alkeisjatkossa.

Tuike-tunneilla valmistetaan esitys Tanssilan syys- ja kevätnäytöksiin. Esitys tehdään tanssitunnin tuntisarjojen pohjalta ja esityksen pääpaino on tanssisarjan tekemisessä lavalla.

Tähdet showtanssi 8v+

Tähdet-tasolla nyky- ja showtanssille on omat tunnit. Tanssija voi siis itse valita haluaako painottaa nyky- vai showtanssia! Monet tanssijat myös käyvät molempien tanssilajien tunneilla. Tähdet-tunnin pituus on 60 minuuttia.

Tähdet (8–10v) perustaso 

Tähdet perustaso sopii 8–10-vuotiaille tanssijoille, joilla on noin kahden vuoden kokemus nyky- ja showtanssista tai esimerkiksi voimistelusta. Edustusryhmien 8–9-vuotiaat Opaalit sekä osa 8-vuotiaista Topaaseista tanssivat Tähdet -perustasolla.

Tähdet (9-11v) jatkotaso 

Tähdet jatkotaso sopii 9–11-vuotiaille tanssijoille, jotka ovat tanssineet noin kolme vuotta nyky- ja showtanssia. Edustusryhmien 9–10-vuotiaat Safiirit sekä osa 9-vuotiaista Opaaleista tanssivat Tähdet jatkotasolla.

Tähdet-tunneilla tehdään esitys Tanssilan joulu- ja kevätnäytöksiin. Esitys tehdään tanssitunnin tuntisarjojen pohjalta ja esityksen pääpaino on tanssisarjan tekemisessä lavalla. 

Noin neljän vuoden tanssikokemuksen jälkeen tanssija on valmis siirtymään Loiste-tunneille.

Loiste showtanssi 10v+

Loiste-tasolla nyky- ja showtanssille on omat tunnit. Tanssija voi siis itse valita haluaako painottaa nyky- vai showtanssia! Monet tanssijat myös käyvät molempien tanssilajien tunneilla. Loiste-tunnin pituus on 60 minuuttia. 

Loiste (10–12v) perustaso 

Loiste perustaso sopii 10–12-vuotiaille tanssijoille, joilla on noin 4-5 vuoden kokemus show- ja nykytanssista tai noin 3-4 vuotta, kun on tanssinut useamman kerran viikossa. Edustusryhmien 10–11-vuotiaat Spinellit sekä osa 10-vuotiaista Safiireista tanssivat Loiste alkeistasolla.

Loiste (11–13v) jatkotaso 

Loiste jatkotaso sopii 11–13-vuotiaille tanssijoille, jotka ovat tanssineet noin 5-6 vuotta show- ja nykytanssia tai 4-5 vuotta, jos on tanssinut useamman kerran viikossa. Edustusryhmien 11–12-vuotiaat Ametistit sekä osa 10-vuotiaista Spinelleistä tanssivat Loiste jatkotasolla. Intensiiviryhmien 12–15-vuotiaat Jadet tanssivat Loiste (12-15 v) jatkotasolla.

Noin 5-6 vuoden tanssituntien jälkeen tanssija on valmis siirtymään show- ja nykytanssin edistyneiden tekniikkatunneille.

Nuorten tunnit

Nyky- ja showtanssia on tarjolla myös alkeis- ja perustasolla nuorille! Nyky- ja showtanssi jakavat useita samoja elementtejä, joten tunneille päästään tutustumaan molempiin tanssilajeihin. Edistyneiden tekniikkatunnilla painotetaan vahvasti showtanssin tekniikkaa, eikä tunnilla tehdä esitystä näytöksiin.

Nyky- ja showtanssin alkeet 9–14v

Nyky- ja showtanssin voi aloittaa milloin vain! Tämä alkeistunti on suunnattu kaikille 9-14 -vuotiaille tanssista innostuneille. Tällä nyky- ja showtanssitunnilla harjoitellaan tanssitekniikan perusteita sekä koreografioita. Tunnilla tutustutaan mm. piruetteihin, hyppyihin, jalanheittoihin, lattiatyöskentelyyn sekä improvisaatioon. Tunneilla kehitetään myös liikkuvuutta ja opetellaan kehonhuoltoa. 

Nyky- ja showtanssin alkeet 13–18v

Nyky- ja showtanssin voi aloittaa milloin vain! Tämä alkeistunti on suunnattu kaikille 13–18-vuotiaille tanssista innostuneille. Tällä nyky- ja showtanssitunnilla harjoitellaan tanssitekniikan perusteita sekä koreografioita. Tunnilla tutustutaan mm. piruetteihin, hyppyihin, jalanheittoihin, lattiatyöskentelyyn sekä improvisaatioon. Tunneilla kehitetään myös liikkuvuutta ja opetellaan kehonhuoltoa. 

Nyky- ja showtanssin perustaso 11–15v

Nyky/showtanssin perustaso 11–15-vuotiaille nuorille. Tämä tunti sopii hyvin alkeistuntien jälkeiseksi tasoksi. 

Tunnilla tehdään nyky- ja showtanssin perustekniikkaa keskilattialla, liikkuen sekä erilaisten koreografioiden muodossa. Tunnilla siirrytään alkeista seuraavalle tasolle tasapainojen, piruettin, hyppyjen ja tanssin tulkinnan kanssa.

Showtanssin tekniikka (12v+) edistyneet

Edistyneen tason showtanssin tekniikkatunti on 75 minuutin pituinen. Showtanssitunti alkaa lämmittelystä ja etenee lattiatyöskentelyn ja keskilattiatekniikan kautta liikkuviin sarjoihin. Lopputunnista työstetään koreografiaa. Tunneilla tehdään myös kehonhuoltoa sekä kehitetään liikkuvuutta.

Showtanssin tekniikkatunnilla ei valmistella esitystä Tanssilan joulu- ja kevätnäytöksiin.

Showtanssin tekniikka (14v+) edistyneet

Edistyneen tason showtanssin tekniikkatunti on 75 minuutin pituinen. Showtanssitunti alkaa lämmittelystä ja etenee lattiatyöskentelyn ja keskilattiatekniikan kautta liikkuviin sarjoihin. Lopputunnista työstetään koreografiaa. Tunneilla tehdään myös kehonhuoltoa sekä kehitetään liikkuvuutta.

Showtanssin tekniikkatunnilla ei valmistella esitystä Tanssilan joulu- ja kevätnäytöksiin. Esiintymistä toivoville nuorille suosittelemme showtanssin koreografiaryhmä Mirage Junioria!

Showtanssin tekniikka (16v+) edistyneet

Edistyneen tason showtanssin tekniikkatunti on 75 minuutin pituinen. Showtanssitunti alkaa lämmittelystä ja etenee lattiatyöskentelyn ja keskilattiatekniikan kautta liikkuviin sarjoihin. Lopputunnista työstetään koreografiaa. Tunneilla tehdään myös kehonhuoltoa sekä kehitetään liikkuvuutta.

Showtanssin tekniikkatunnilla ei valmistella esitystä Tanssilan joulu- ja kevätnäytöksiin. Esiintymistä toivoville nuorille suosittelemme showtanssin koreografiaryhmä Miragea!

Aikuisten tunnit

Nyky- ja showtanssi sopii kaikille aikuisille ikään ja kokoon katsomatta. 

Tunneilla harjoitellaan tanssitekniikkaa ja harjoitellaan monipuolista ilmaisua. Tunneilla tehdään tehokkaat alkulämmittelyt, lihaskuntoa, erilaisia tekniikkaharjoituksia, liikkuvia sarjoja ja koreografioita. Kehonhuolto sekä venyttelyt kuuluvat myös tuntiin. Aikuisten tunneilla tehdään joulu-/kevätnäytökseen esitys tanssijoiden niin toivoessaan. 

Aikuisten tunteja on tarjolla 15v+ sekä 20v+. 

Alkeet

Nyky- ja showtanssin voi aloittaa milloin vain! Alkeistason tunnille voi tulla ilman mitään kokemusta tanssista. Muutaman vuoden tanssituntien jälkeen sopiva taso on perustaso, josta edetään jatkotasolle.

Perustaso

Nyky/showtanssin perustaso sopii tanssijoille, joilla on jo muutaman vuoden kokemus lajista. 

Jatkotaso

Jatkotaso sopii tanssijoille, joilla on noin 3-4 vuoden kokemus lajista.

Edistyneet

Edistyneen tason tunti sopii tanssijoille, joilla on noin 5-6 vuoden kokemus lajista. 


Heels

Heels-tunnilla tehdään korkokengillä tanssimisen tekniikkaa. Tunnilla harjoitellaan erilaisia kävelyitä, juoksuja ja liikkuvia askelkuvioita korkokengillä. Tutuksi tulevat myös erilaiset tasapainoasennot ja pyöriminen korkokengillä. Tanssiteknisesti tunneilla myös tehdään latinalaistanssien perusteita. Cha-chan, rumban ja jiven askeleet kuuluvat jokaiselle tekniikkatunnille.

Koroilla tanssimista tarvitaan monessa. Balettien karakteritanssiosuuksissa ja tanssin näyttelykohtauksissa, eli miimissä kohtauksissa on usein jonkinlaiset kengät jalassa. Showtanssin puolella useat show:t tanssitaan korkokengillä, musikaaleista tai opereteista puhumattakaan.

Heels-tunti on nimenomaan tekniikkatunti. Tanssilan joulu- ja kevätmatineoissa Heels-ryhmä esittää tanssituntinäytteen. Tanssituntinäyte on opettajan valitsema sekoitus erilaisia tunnilla tehtäviä harjoituksia tai yksi pidempi tanssisarja. Esityksessä tanssijat pitävät yleisesti omia treenivaatteitaan.

Heels (12v+) alkeet

Alkeistunnille voi tulla ilman aikaisempaa kokemusta koroilla tanssimisesta! Tunti kestää 30 minuuttia.

Heels (14v+) jatkotaso

Jatkotason tunti sopii tanssijoille joilla on jo kokemusta koroilla tanssimisesta tai normaalia pidempi lajitausta showtanssin parista. Tunnin kesto on 30 minuuttia. 

Heels (16v+) edistyneet

Edistyneen tason tunnille suositellaan useamman vuoden lajitaustaa. Tunnin kesto on 30 minuuttia. 

Varusteet

Tunnilla pidetään päällä lyhyttä harjoitushametta yhdistettynä esimerkiksi sukkahousuihin, shortseihin ja tanssipukuun tai ihonmyötäiseen toppiin. Harjoitushame voi olla oma kesähame tai esimerksi shortsien päälle kiedottu baletin kietaisuhame. Tanssitarvikekaupoissa on myös myynnisä erityisesti lattaritansseihin suunniteltuja hameita, jotka usein ovat joustavaa materiaalia ja koristeltu hapsuin, röyhelöin tai erilaisin tyylikkäin leikkauksin.

Showtanssi on mun lempilaji, koska siinä pääsee tekemään kaikkea – hyppyjä, piruetteja, jalanheittoja ja erilaisia tanssisarjoja. Se on vapaampaa kuin baletti, mutta silti pitää osata tekniikkajuttuja ja olla venyvyyttä. (T, 10v.)