Nykytanssitunneilla liikutaan monipuolisesti koko kehoa hyödyntäen. Improvisaatiolla ja oman luovuuden hyödyntämisellä on tärkeä osa nykytanssissa. 


Kouluikäiset - nuoret - aikuiset


Kouluikäisten tunnit

Kouluikäisten tunneilla Tuike-tasolla nyky- ja showtanssi ovat yhdistettyinä samalle tunnilla. Nyky- ja showtanssissa on alkeistasolla paljon samoja piirteitä. Tähdet-tasosta eteenpäin tanssija voi valita painottaako nyky- vai showtanssia. Monet tanssijat myös käyvät molemmilla!

Jokaisella ikätasolla on sekä perustason että jatkotason tunteja tarjolla. Tutustu eri tunteihin tarkemmin alta!

Tuike nyky- ja showtanssi 7v+

Tuike-tunnilla harjoitellaan show -ja nykytanssin perusteita. Tuike-tunnin kesto on 60 minuuttia. Show- ja nykytanssiin kuuluvat erilaiset hypyt, piruetit, liikkuvat askelsarjat, tasapainot, improvisaatio ja monipuoliset koreografiat. Ajoittain tunneilla harjoitellaan myös erilaisia välinetaitoja, kuten hyppynarujen, hulavanteiden ja pallojen käyttöä. Lisäksi tunneilla tehdään luovia ja tanssillisia harjoitteita. Tunneilla kehitetään myös liikkuvuutta ja opetellaan kehonhuoltoa lasten ikätaso huomioiden. Tunneilla tanssitaan pääasiassa showtanssimaailman musiikkeihin.

Tuike (7-8v) nyky/showtanssin alkeet

Tuike nyky/showtanssin alkeet sopii 7–8-vuotiaille tanssijoille, jolla ei ole aikaisempaa kokemusta nyky- ja showtanssista. Tuike alkeet sopii hyvin seuraavaksi tanssitunniksi Taikatanssi (5,5-7v) jälkeen. Edustusryhmien 6–7-vuotiaat Zirkonit tanssivat Tuike-tanssin alkeistasolla.

Tuike (7-9 v) nyky/showtanssin alkeisjatko

Tuike nyky/showtanssin alkeisjatko sopii 7–9-vuotiaille tanssijoille, jotka ovat tanssineet vuoden show- ja nykytanssia tai Taikatanssi (5,5-7v) ryhmässä. Edustusryhmien Topaasit (7-9v) ja intensiiviryhmä Korallien (7-9v) nuorimmat tanssijat tanssivat Tuike-tanssin alkeisjatkossa.

Tuike-tunneilla valmistetaan esitys Tanssilan syys- ja kevätnäytöksiin. Esitys tehdään tanssitunnin tuntisarjojen pohjalta ja esityksen pääpaino on tanssisarjan tekemisessä lavalla.

Tähdet nykytanssi 8v+

Tähdet-tasolla nyky- ja showtanssille on omat tunnit. Tanssija voi siis itse valita haluaako painottaa nyky- vai showtanssia! Monet tanssijat myös käyvät molempien tanssilajien tunneilla. Tähdet-tunnin pituus on 60 minuuttia.

Tähdet perustaso (8–10v)

sopii 8–10-vuotiaille tanssijoille, joilla on noin kahden vuoden kokemus nyky- ja showtanssista tai esimerkiksi voimistelusta. Edustusryhmien 8–9-vuotiaat Opaalit sekä osa 8-vuotiaista Topaaseista tanssivat Tähdet -perustasolla.

Tähdet jatkotaso (9-11v)

Tähdet jatkotaso sopii 9–11-vuotiaille tanssijoille, jotka ovat tanssineet noin kolme vuotta nyky- ja showtanssia. Edustusryhmien 9–10-vuotiaat Safiirit sekä osa 9-vuotiaista Opaaleista tanssivat Tähdet jatkotasolla.

Tähdet-tunneilla tehdään esitys Tanssilan joulu- ja kevätnäytöksiin. Esitys tehdään tanssitunnin tuntisarjojen pohjalta ja esityksen pääpaino on tanssisarjan tekemisessä lavalla. 

Noin neljän vuoden tanssikokemuksen jälkeen tanssija on valmis siirtymään Loiste-tunneille.

Loiste nykytanssi 10v+

Loiste-tasolla nyky- ja showtanssille on omat tunnit. Tanssija voi siis itse valita haluaako painottaa nyky- vai showtanssia! Monet tanssijat myös käyvät molempien tanssilajien tunneilla. Loiste-tunnin pituus on 60 minuuttia. 

Loiste perustaso (10–12v)

Loiste perustaso sopii 10–12-vuotiaille tanssijoille, joilla on noin 4-5 vuoden kokemus show- ja nykytanssista tai noin 3-4 vuotta, kun on tanssinut useamman kerran viikossa. Edustusryhmien 10–11-vuotiaat Spinellit sekä osa 10-vuotiaista Safiireista tanssivat Loiste alkeistasolla.

Loiste jatkotaso (11–13v)

Loiste jatkotaso sopii 11–13-vuotiaille tanssijoille, jotka ovat tanssineet noin 5-6 vuotta show- ja nykytanssia tai 4-5 vuotta, jos on tanssinut useamman kerran viikossa. Edustusryhmien 11–12-vuotiaat Ametistit sekä osa 10-vuotiaista Spinelleistä tanssivat Loiste jatkotasolla. Intensiiviryhmien 12–15-vuotiaat Jadet tanssivat Loiste (12-15 v) jatkotasolla.

Noin 5-6 vuoden tanssituntien jälkeen tanssija on valmis siirtymään show- ja nykytanssin edistyneiden tekniikkatunneille.

Nuorten tunnit

Nykytanssissa on improvisaatiolla ja oman luovuuden hyödyntämisellä tärkeä osa. Showtanssi on monipuolinen ja näyttävä tanssilaji, joka yhdistelee eri tanssityylejä. Nykytanssitunneilla tehdään alkulämmittelyt, erilaisia nykytanssin tekniikan harjoitteita, liikkuvia sarjoja ja monipuolisia koreografioita. Tunneilla kehitetään myös liikkuvuutta ja opetellaan kehonhuoltoa. 

Nyky- ja showtanssin alkeet 9–14v

Nyky- ja showtanssin voi aloittaa milloin vain! Tämä alkeistunti on suunnattu kaikille 9-14 -vuotiaille tanssista innostuneille. Tällä nyky- ja showtanssitunnilla harjoitellaan tanssitekniikan perusteita sekä koreografioita. Tunnilla tutustutaan mm. piruetteihin, hyppyihin, jalanheittoihin, lattiatyöskentelyyn sekä improvisaatioon. Tunneilla kehitetään myös liikkuvuutta ja opetellaan kehonhuoltoa. 

Nyky- ja showtanssin alkeet 13–18v

Nyky- ja showtanssin voi aloittaa milloin vain! Tämä alkeistunti on suunnattu kaikille 13–18-vuotiaille tanssista innostuneille. Tällä nyky- ja showtanssitunnilla harjoitellaan tanssitekniikan perusteita sekä koreografioita. Tunnilla tutustutaan mm. piruetteihin, hyppyihin, jalanheittoihin, lattiatyöskentelyyn sekä improvisaatioon. Tunneilla kehitetään myös liikkuvuutta ja opetellaan kehonhuoltoa. 

Nyky- ja showtanssin perustaso 11–15v

Nyky/showtanssin perustaso 11–15-vuotiaille nuorille. Tämä tunti sopii hyvin alkeistuntien jälkeiseksi tasoksi. 

Tunnilla tehdään nyky- ja showtanssin perustekniikkaa keskilattialla, liikkuen sekä erilaisten koreografioiden muodossa. Tunnilla siirrytään alkeista seuraavalle tasolle tasapainojen, piruettin, hyppyjen ja tanssin tulkinnan kanssa.

Nykytanssin tekniikka (12v+) edistyneet

Edistyneen tason nykytanssin tekniikkatunti on 75 minuutin pituinen. Nykytanssitunti alkaa lämmittelystä ja etenee lattiatyöskentelyn kautta liikkuviin sarjoihin. Lopputunnista työstetään koreografiaa. Tunneilla tehdään myös kehonhuoltoa sekä kehitetään liikkuvuutta.

Nykytanssin tekniikkatunnilla ei valmistella esitystä Tanssilan joulu- ja kevätnäytöksiin. 

Nykytanssin tekniikka (14v+) edistyneet

Edistyneen tason nykytanssin tekniikkatunti on 75 minuutin pituinen. Nykytanssitunti alkaa lämmittelystä ja etenee lattiatyöskentelyn kautta liikkuviin sarjoihin. Lopputunnista työstetään koreografiaa. Tunneilla tehdään myös kehonhuoltoa sekä kehitetään liikkuvuutta.

Nykytanssin tekniikkatunnilla ei valmistella esitystä Tanssilan joulu- ja kevätnäytöksiin. Esiintymistä toivoville nuorille suosittelemme nykytanssin koreografiaryhmä Eclipse Junioria. 

Nykytanssin tekniikka (16v+) edistyneet

Edistyneen tason nykytanssin tekniikkatunti on 75 minuutin pituinen. Nykytanssitunti alkaa lämmittelystä ja etenee lattiatyöskentelyn kautta liikkuviin sarjoihin. Lopputunnista työstetään koreografiaa. Tunneilla tehdään myös kehonhuoltoa sekä kehitetään liikkuvuutta.

Nykytanssin tekniikkatunnilla ei valmistella esitystä Tanssilan joulu- ja kevätnäytöksiin. Esiintymistä toivoville nuorille suosittelemme nykytanssin koreografiaryhmä Eclipseä.

Aikuisten tunnit

Nyky- ja showtanssi sopii kaikille aikuisille ikään ja kokoon katsomatta. Aikuisten tanssitunnit ovat tarkoitettu yli 16-vuotiaille tanssijoille.

Tunneilla harjoitellaan tanssitekniikkaa ja harjoitellaan monipuolista ilmaisua. Tunneilla tehdään tehokkaat alkulämmittelyt, lihaskuntoa, erilaisia tekniikkaharjoituksia, liikkuvia sarjoja ja koreografioita. Kehonhuolto sekä venyttelyt kuuluvat myös tuntiin. Aikuisten tunneilla tehdään joulu-/kevätnäytökseen esitys tanssijoiden niin toivoessaan. 

Aikuisten tunteja on tarjolla 15v+ sekä 20v+. 

Alkeet

Nyky- ja showtanssin voi aloittaa milloin vain! Alkeistason tunnille voi tulla ilman mitään kokemusta tanssista. Muutaman vuoden tanssituntien jälkeen sopiva taso on perustaso, josta edetään jatkotasolle.

Perustaso

Nyky/showtanssin perustaso sopii tanssijoille, joilla on jo muutaman vuoden kokemus lajista. 

Jatkotaso

Jatkotaso sopii tanssijoille, joilla on noin 3-4 vuoden kokemus lajista.

Edistyneet

Edistyneen tason tunti sopii tanssijoille, joilla on noin 5-6 vuoden kokemus lajista. 

Nykytanssitunneilla pääsen omaan maailmaani ja voin käsitellä erilaisia tunnetiloja liikkeiden kautta. Itselleni parasta on ollut erilaiset luovat harjoitteet ja improvisaatiohetket, jolloin on saanut toteuttaa myös kaikkia niitä taitoja, joita ei ehkä tule tehtyä muilla tanssitunneilla. Hauskimpia on olleet yhteiset improtehtävät muiden tanssijoiden kanssa – on saanut nauraa ja heittäytyä tekemään yhdessä ja samalla on päässyt liikkumaan. Hauskaa kuntoilua siis kaiken lisäksi! (N, 38v.)

Katso lukujärjestyksestä sinulle sopiva tunti!