Iiris Salmenmaa

  • Koulutukseltaan kasvatustieteen maisteri ja tanssija. 

  • Opettanut tanssia vuodesta 2005 alkaen.

  • Ilon kautta oppimisen pedagogiikan puolesta puhuja - Tanssilan perustaja ja taiteellinen johtaja.

  • Kiinnostunut erityisesti lasten- ja nuorten tanssitaiteen ja tanssikasvatuksen kehittämisestä.

Iiris aloitti tanssin 4-vuotiaana Helsingin Tanssiopistossa. 8-vuotiaasta 19-vuotiaaksi hän opiskeli Helsingin Tanssiopiston erikoiskoulutusryhmässä. Tänä aikana hän esiintyi ja kilpaili sekä Suomessa että ulkomailla baletin ja nykytanssin soolo- ja ryhmäesityksillä. Iiris on täydentänyt tutkintoaan suorittamalla ammattitanssijan ammattitutkinnon Suomen Kansallisoopperan balettioppilaitoksesta vuonna 2006.

19-vuotiaana (2004) Iiris sai kiinnityksen Virossa sijaitsevan Tarton kaupungin kaupunginteatterin balettiryhmään (Vanemuine teater). Iiris tanssi corps de ballet:ssa vuoden aikana useissa erilaisissa baleteissa, musikaaleissa ja nykybaleteissa, mm. Pähkinänsärkijä, Kesäyön unelma, Cats ja West Side Story.

20-vuotiaana Iiris aloitti Cinevox Junior Companyn riveissä Sveitsin Neuhausenissa. Junioriryhmän kanssa hän pääsi kiertämään Sveitsissä ja Lichtensteinissa. Sveitsissä tutummaksi tulivat myös nykytanssin ja nykybaletin eurooppalaiset tuulet erilaisten koreografien kanssa työskennellessä!

Suomeen palattuaan Iiris on tanssinut Ballet Finlandin (ent. Pieni Suomalainen Balettiseurue) riveissä useamman vuoden. Sami Saikkosen
tekemä 15 minuutin duo-teos Faunin iltapäivä on jäänyt tältä ajalta erityisesti lämpimänä muistona mieleen. Tätä teosta esitettiinkin sekä Suomen Kansallisoopperan lavalla että useammassa muussa yhteydessä erilaisissa tapahtumissa.

Suomessa Iiris on toiminut freelancer-tanssijana myös mm. UDC (UlpuDanceCompanyn riveissä). UDC:n kanssa on tehty läheistä yhteistyötä mm. WÖYH!-yhtyeen kanssa, jonka kanssa yhteisesityksissä on oltu useilla eri lavoilla, mm. Sello-sali, Korjaamo ja Tavastia sekä tehty erilaisia musiikkivideoita!

Talvella 2013 ja 2014 Iiris kiersi Euroopassa Ballet Classique du Paris -ryhmän kanssa ja esityslistalla olivat Pähkinänsärkijä ja Joutsenlampi -baletit, joissa Iiris tanssi corps de ballet:n rooleja.

Iiris on toiminut Helsinki Seagulls -koripallojoukkueen matseissa esiintyneen Seastars Dancers -ryhmän johtajana ja tanssijana kaudella 2015-2016. Lisäksi Iiris on esiintynyt myös mm. Keko Salatan musiikkivideossa.

Iiris tanssi vuosina 2009-2014 kilpatanssia, kilpaillen sekä latinalais- että vakiotansseissa. Tällä hetkellä Iiris hyödyntää tuon ajan oppejaan ja opettaa paljon häätanssipareja, jotka haluavat joko verestää muistiaan tanssiaskelien kanssa, oppia paritanssin alkeita tai saada kokonaan oman koreografian hääpäiväänsä varten.

Iiristä on pienestä alkaen kiehtonut näyttämö ja näyttämöteosten koreografiointi ja teko. Koreografina Iiris on tehnyt kolme kokoillan balettiteosta. Klaara, Krista ja Pähkinänsärkijä sai ensi-iltansa 2016, ja uusintaesitykset 2017. Toiveiden Puutarha sai ensi-iltansa Tanssilan 5-vuotisgaalassa jouluna 2018. Minä ja Sofi -fantasiateos ei koronatilanteen vuoksi ole nähnyt vielä päivänvaloa kokoillan versiona, mutta osia teoksesta on esitetty ja videoitu kauden 2020-2021 aikana. Lisäksi Iiris on tehnyt satoja oppilaskoreografioita sekä ryhmille, duoille ja sooloille.

Iiris on toiminut koreografina myös Opera Tellus ry:n tuotannoissa: Tomtebobarnen, 2018, Sound of Music, 2021 sekä Isänmaan tyttäret, 2021. Hän on myös ohjannut, suunnitellut ja koreografioinut musiikkivideon Tidjan ja Orchestra 23:lle heidän kappaleeseen "Kun en voi unohtaa".

Iiris on opettanut tanssia vuodesta 2005 alkaen. Päälajeina hänellä on aina ollut baletti sekä showtanssi. Iiris on opettanut tanssia Tanssilan lisäksi mm. Helsingin Tanssiopistolla sekä useammissa eri pääkaupunkiseudun suurissa voimistelu- ja luisteluseuroissa.

Iiris on opettajana ja persoonana iloinen ja innostuvainen. Hän haluaa antaa kaikille mahdollisuuden päästä omissa tavoitteissaan aina niin pitkälle, kuin tanssijan oma motivaatio vie! Iiriksen tunneilla pidetään hauskaa, mutta ikätason mukaisia tavoitteita on jokaisella tunnilla ja ne ovat korkealla – oli kyse sitten 3-vuotiaiden tunnista tai ammattiin tähtäävistä tanssijoista. Tärkeäksi Iiris kokee oppimisessa nimenomaan sen, että jokainen tanssii ja oppii omalla lähikehityksen vyöhykkeellään ja pääsee kokemaan ja edistymään omaa tempoaan – jokainen kohti omia unelmiaan. Positiivinen ilmapiiri kannattelee eteenpäin ja omien kokemusten kautta oppii parhaiten – tästä oppimisfilosofiasta on Tanssilan sloganinakin tutuksi tullut lausahdus "Tanssimaan oppii vain tanssimalla" saanut alkunsa. Nykyisin Iiriksen lisäksi tähän samaan ajatusmaailmaan uskovat ja sitä toteuttavat hänen lisäkseen myös muut Tanssilan opettajat.

Iiris on toiminut Tanssilan rehtorina vuodesta 2013 alkaen. Hän on tanssinopetuksen ja taiteellisen työskentelyn lisäksi toiminut Helsingin Kaupungilla 2013 vuodesta alkaen varhaiskasvatuksen opettajana ja esiopettajana. Syksystä 2020 jouluun 2021 Iiris on toiminut ala-asteen 1. luokan opettajana. Iiris on koulutukseltaan kasvatustieteen maisteri, ja hän on yliopisto-opinnoissaan erikoistunut erityisesti esi- ja alkuopetusikäisten lasten opetukseen sekä tanssikasvatukseen.

Iiris on lisäksi Estradi-tanssikilpailun sekä Igris-tanssikaupan perustaja.

Iiristä kuulee usein kuvailtavan jonkinlaisena supernaisena, niin monessa asiassa hän on arjessa mukana. Vapaa-ajallaan Iiris mielellään maalailee ja kuuntelee äänikirjoja kynttilän valossa. Ja suunnittelee uusia projekteja!