Soolot ja Duot PLUS
Soolo- tai duotunnilla pääset harjoittelemaan juuri sinulle tehtyä koreografiaa omalla tanssiteknisellä ja tanssitaiteellisella tasolla! Henkilökohtainen opetus ja esiintymismahdollisuudet tekevät soolo- ja duotunneista suosittuja tanssijoiden keskuudessa. Keväästä 2021 alkaen ovat soolo- ja duotunnit olleet avoimia kaikille halukkaille.
PLUS-toiminta tarkoittaa, että soolojen ja duojen viikko-opetuksen lisäksi opetusohjelmaan kuuluu lisäksi muita harjoituksia. PLUS-.toiminta on tarkoitettu niille tanssijoille, joilla tavoitteet ovat erityisesti tanssikilpailumaailmassa.
Lisää infoja tulossa maaliskuun 2023 aikana. Soolo- ja duotunti PLUS -vaihtoehto on valittavissa syksyn 2023 opetuksista alkaen.
Soolotunti
Soolotunnilla opettaja luo tanssijalle valitun tanssilajin mukaisen koreografian. Soolotunti on hyvä vaihtoehto esimerkiksi jos tanssija on hakeutumassa tanssipainotteiseen kouluun tai Tanssilan edustusryhmiin, joita varten haluaa enemmän henkilökohtaista palautetta edistymisen tueksi. Sooloteoksella on myös mahdollista kilpailla ja esiintyä!
Soolotunnille ilmoittautuessa valitaan, että mihin tanssilajiin koreografia pohjautuu. Vaihtoehtoina ovat niin nykytanssi, showtanssi kuin klassinen balettikin. Ensimmäisellä tunnilla sovitaan myös tavoitteet sooloharjoittelua varten yhdessä opettajan kanssa.
Soolon harjoittelu vaatii motivaatiota, valmiutta itsenäiseen työskentelyyn sekä kykyä muistaa koreografia yksin. Sooloa on hyvä harjoitella myös omalla ajalla ja opettaja ohjeistaa omatoimiseen harjoitteluun tanssijan tavoitteiden mukaisesti. Sooloa suositellaan näistä syistä yli 7-vuotiaille tanssijoille.
Soolon harjoittelijoilla on mahdollisuus osallistua tanssikilpailuihin ja muihin esiintymisiin omissa nimissään. Mikäli tanssija haluaa edustaa Tanssilaa, keskustellaan opettajan kanssa aina erikseen. Yleisesti tanssija on valmis kilpailemaan toisen soolokauden jälkeen. Useimmiten ensimmäinen kausi menee koreografian luomiseen ja seuraavalla kaudella päästään hiomaan teknisiä osuuksia sekä ilmaisua. Näin ollen, esimerkiksi syyskaudella sooloharjoittelun aloittanut tanssija on valmis kilpailemaan keväällä.
Soolon opettaja on usein myös sooloteoksen koreografi. Tanssilan kautta solisti saa lainaansa esiintymisasun ja mahdollisen rekvisiitan (ellei toisin sovita tanssijan kanssa). Tanssija ei saa esittää sooloa ilman koreografin lupaa. Ilman erityisiä sopimuksia on tanssijalla sooloteoksen esittämisoikeus soolotuntien ajan sekä siitä seuraavat kaksi vuotta. Myöhemmästä käytöstä keskustellaan koreografin kanssa erikseen.
Harjoitukset jatkuvat koko syys/kevätlukukauden ajan. Suurin osa harjoituksista on ryhmäharjoituksia muiden soolo/duo-harjoittelijoiden kanssa. Opettaja voi kuitenkin myös sopia tanssijoiden kanssa, että tiettyinä kertoina keskitytään enemmän aina yhteen solistiin kerrallaan. Mikäli soolotanssija on poissa harjoituksista, ei näitä poissaoloja voi korvata erikseen.
Duotunti
Duolla on mahdollista kilpailla ja esiintyä yhdessä kaverin kanssa! Duotunnilla opettaja luo tanssijoille yhteisen koreografian valitun tanssilajin mukaisesti. Tätä varten jokainen duotuntilainen tarvitsee tanssiparin. Tanssijat saavat myös henkilökohtaista palautetta edistymisen tueksi, joka tukee esimerkiksi tanssipainotteisiin kouluihin tai Tanssilan edustusryhmiin hakeutuvia.
Duotunnille ilmoittautuessa valitaan, että mihin tanssilajiin koreografia pohjautuu. Vaihtoehtoina ovat niin nykytanssi, showtanssi kuin klassinen balettikin. Ensimmäisellä tunnilla sovitaan myös tavoitteet duoharjoittelua varten.
Duon harjoittelu vaatii motivaatiota, valmiutta itsenäiseen työskentelyyn sekä kykyä muistaa koreografia yksin. Duoa on hyvä harjoitella myös omalla ajalla ja opettaja ohjeistaa omatoimiseen harjoitteluun tanssijoiden tavoitteiden mukaisesti. Duotuntia suositellaan näistä syistä yli 7-vuotiaille tanssijoille.
Duon harjoittelijoilla on mahdollisuus osallistua tanssikilpailuihin ja muihin esiintymisiin omissa nimissään. Mikäli tanssijat haluavat edustaa Tanssilaa, keskustellaan opettajan kanssa aina erikseen. Yleisesti tanssijat ovat valmiita kilpailemaan toisen duokauden jälkeen. Useimmiten ensimmäinen kausi menee koreografian luomiseen ja seuraavalla kaudella päästään hiomaan teknisiä osuuksia sekä ilmaisua. Näin ollen, esimerkiksi syyskaudella duoharjoittelun aloittaneet tanssijat ovat valmiita kilpailemaan keväällä.
Duon opettaja on usein myös duoteoksen koreografi. Tanssilan kautta duon tanssijat saavat lainaansa esiintymisasun ja mahdollisen rekvisiitan (ellei toisin sovita tanssijoiden kanssa). Tanssijat eivät saa esittää duoaan ilman koreografin lupaa. Ilman erityisiä sopimuksia on tanssijoilla duoteoksen esittämisoikeus duotuntien ajan sekä siitä seuraavat kaksi vuotta. Myöhemmästä käytöstä keskustellaan koreografin kanssa erikseen.
Harjoitukset jakautuvat koko syys/kevätlukukauden ajan. Suurin osa harjoituksista on ryhmäharjoituksia muiden soolo/duo-harjoittelijoiden kanssa. Opettaja voi jakaa opeusta niin, että tiettynä kertana painotetaan enemmän jonkun tietyn duoparin harjoittelua. Opettaja kertoo tanssijoille, miten duoharjoitukset jakautuvat syys/kevätlukukauden ajalle. Mikäli duotanssijat, tai toinen parista on poissa harjoituksista, ei näitä poissaoloja voi korvata erikseen.
Molemmat pareista ilmoittautuvat erikseen duotunnille.